
با اعلام رسمی شرکت سایپا، قرار شده موتور هشت سوپاپ و توربو تیبا که ۱۰۸ اسب قدرت دارد، روی سدان مدرن شاهین سوار شود. آیا این خودرو با این پیشرانه شانسی در بازار دارد؟
خب بیهیچ تعارفی اصلا انتظار نداشتیم سایپا سراغ سادهترین و اولین سناریوی خود برای پیشرانه شاهین برود. نه اینکه انتظار نداشتیم. تصور میکردیم این پیشرانه در اولویتهای بعدی شرکت باشد اما خب نصب توربوشارژر امروزه به سادهترین کار برای شرکتهای خودروسازی تبدیل شده و آنها را اغلب از شر هزینه گزافی که باید بابت تولید و طراحی یک موتور جدید بدهند، رها میکند.
خب این کار خوبی است اما نه وقتی با وجود این همه تکنولوژی و امکان، ما همچنان سراغ پیشرانههای هشت سوپاپ برویم. کاری که اگر صورت میگرفت احتمالا موتور شاهین مشخصات جالبتری داشت و به جای قدرت ۱۰۸ اسبی و گشتاور ۱۶۵ نیوتن متری، حداقل ۱۴۰ اسب قدرت و ۲۰۰ نیوتن متر گشتاور را تحویل خریداران میداد. ارقامی که برای سدانی اقتصادی، مدرن و شهری همچون شاهین کشش بهتری را به ارمغان میآورد و این محصول را با آن طراحی مناسب، به قوای فنی متعادلتری میرساند.
کارشناسان و منتقدان سایپا میگویند این قدرت با تغییر آرایش فنی موتور از هشت سوپاپ به ۱۶ سوپاپ و بهبود در آلیاژهای به کار رفته در موتور، در دسترس بود و میتوانست زمینه ارتقای خودرو را فراهم کند.
حالا اما فعلا ماییم و یک موتور هشت سوپاپ توربو. خب در مقام مقایسه با دنا پلاس، چری آریزو۵، امجی ۳۶۰ معمولی یا بسترن B30، این پیشرانه در انتهای گروه قرار دارد. موتور دنا طبیعتا با ۱۱۵ اسب قدرت و ۱۵۵ نیوتن متر گشتاور بهترین وضعیت را دارد آن هم در حالی که با ۲۰۰ سیسی حجم بیشتر به سامانه توربو هم مجهز نیست. موتور تنفس طبیعی امجی ۳۶۰ معمولی هم با حجم ۱۵۰۰سیسی ۱۱۰ اسب قدرت و ۱۳۵ نیوتنمتر گشتاور دارد.
پیشرانه چری آریزو۵ هم با توان ۱۱۶ اسب و گشتاور ۱۴۱ نیوتنمتر قدرت مناسبی برای حجم ۱۵۰۰سیسی به خریداران میدهد. موتور بسترن B30 اما وضعیتی مشابه شاهین دارد. این خودرو در بخش موتور به سامانه توربو مجهز نیست ولی از تکنولوژی ۱۶ سوپاپ و سیستم زمانبندی متغیر سوپاپها برخوردار بوده و با حجم ۱۶۰۰ سیسی ۱۰۷ اسب قدرت و ۱۵۱ نیوتن متر گشتاور دارد.
خب مشخصات موتور رقبای برتر این کلاس به طور واضح سطحی بالاتر از شاهین را نمایش میدهند ولی این همه چیز نیست. منابع نزدیک به سایپا می گویند این کار دلیل داشته است. گویا سایپا این حرکت را با هدف پایین نگه داشتن قیمت تمام شده خودرو در ردهای قابل دستیابی برای طیف وسیعتری از خریداران انجام داده و احتمالا در گامهای بعدی از همین موتور سطوح بالاتری از قدرت را بیرون میکشد. کاری که ایران خودرو هم با موتور EF7 انجام داد و امروز توانسته به خوبی نیاز خود را به پیشرانههای پرتوانتر با این استراتژی بپوشاند.